Sådan finder du den rette personlige træner!

Udgivet af S.Isaksen

Årsagerne til at søge assistance hos en personlig træner eller coach kan være mange. Du er lige begyndt at træne eller har måske trænet i længere tid, og ønsker nu at få det meste ud af det du har bevæget dig ud i. Fælles for de fleste der søger vejledning er, at det er en jungle at finde rundt i det enorme udbud af personlige trænere på markedet. Jeg vil derfor i denne blog post give dig 7 gode pointers, der vil hjælpe dig på vej til at finde den rette personlige træner.

Har man nogensinde googlet ”personlig træner”, så ved man at der hurtigt dukker et hav af valgmuligheder op i din browser. Fælles for alle er, at de lover en masse, der alt sammen lyder rigtig godt. Men hvordan ser man egentlig igennem alt slagsmaterialet og finder ud af hvilket valg der passer til dig?
Det er ikke en opgave, der behøver være specielt kompliceret. Det kræver blot lidt nysgerrighed, kritisk sans og en smule research.

1. Målsætning

Inden selve søgningen efter en personlig træner begynder, er det vigtigt du klart får defineret hvad din målsætning er. Uden den viden vil det være svært at finde den rette person med den rette ekspertise. Ligeledes er det umuligt for vedkommende at vejlede dig, hvis den retning du ønsker at rykke dig i, ikke er kendt.

Fastsættelse af en målsætning bør være ud fra SMART modellen:

Specifikt – hvad er det helt præcist, du vil opnå?
Målbart – hvornår er du i mål?
Attraktivt – hvorfor gider du at kæmpe for at nå det her mål?
Realistisk – har du faktisk de ressourcer, der skal til for at nå målet?
Tidsbestemt – hvornår er din deadline?

Det ovenstående vil en god personlig træner naturligvis kunne hjælpe dig med fastsætte. Det er dog en klar fordel for dig at have det på plads inden du ser dig om efter vejledning.

2. Uddannelse

Personlig træner er desværre ikke en beskyttet titel. Hvilket betyder at en hver kan påberåbe sig status som personlig træner både med eller uden belæg herfor. Det er derfor vigtigt at man ser sig om efter en, der i det mindste har forudsætningerne for at have den viden, der skal til for at vejlede andre mennesker mod deres målsætning.

Der findes uden tvivl personlige trænere der ude som er yderst dygtige og selvlærte med mange års erfaring, så en relevant uddannelse er ikke nødvendigvis en blåstempling. Der er dog bare større sandsynlighed for at ramme rigtigt, hvis man vælger en med den rette uddannelse til jobbet fremfor den nyeste udklækkede atlet, der lige er trådt af scenen til dette års debutantstævne.

Af gode uddannelser at kigge efter hos en vejleder kan nævnes fysioterapeut, en bachelorgrad i eks. vis ernæring og sundhed, idræt og sundhed eller anden form for sundhedsfaglig uddannelse, der indebære viden om kroppen, dens anatomi, fysiologi og biomekanik. Det behøver ikke være en universitetsuddannelse, men en fællesnævner bør være at uddannelsen skal klæde den personlige træner tilstrækkeligt på til at kunne varetage opgaven vedkommende skal udføre.

3. Drag nytte af andres erfaringer

En god måde at selektere i udbuddet af personlige trænere, er ved at forhøre sig omkring hvad andre siger og hvem de anbefaler. Det kan gøres på mange måder enten igennem egen vennekreds, i det træningscenter man træner til daglig, på Instagram eller evt. igennem diverse fitnessrelaterede Facebook grupper.

Vigtigst her er, at få folks belæg for deres anbefalinger:

  • Hvorfor anbefaler de netop den person de nu engang gør?
  • Hvad vedkommendes erfaring med andre personlige trænere? Har noget at holde deres anbefalinger op imod?
  • Hvad fik de ud af forløbet hos den pågældende? Resultater!

Ovenstående er bare et udpluk af uddybende spørgsmål, som man kan stille vedkommende, der kommer med en anbefaling. Bliver en anbefaling ikke uddybet yderligere end blot et navn, så er den ikke meget bedre end den googlesøgning du nemt kunne have foretaget hjemme i sofaen på et splitsekund.

4. Book en uforpligtende samtale

Når listen af mulige kandidater til jobbet som din nye personlig træner er blevet snævret ind, så start med at forhøre dig om muligheden for en uforpligtende samtale. Her vil du kunne få svar på alle de spørgsmål du måtte ønske at få afklaret inden du indgår et samarbejde.

Er der tale om et onlineforløb, så kan mødet at praktiske årsager sagtens foregå over telefonen. Langt det mest fordelagtige vil dog være at mødes med den personlige træner og se vedkommende i øjnene. Det giver langt den bedste fornemmelse for hvilken person det er man har med at gøre, og hvad vedkommende står for. Det er selvfølgelig også lidt mere krævende end ved blot at tage den per telefon. Det betaler sig dog på den lange bane.

Book gerne flere samtaler med forskellige personlige trænere, så du har noget at sammenligne med.
Vælg ikke den første og den bedste, og læg heller ikke skjul på under dine samtaler, at du også har kontakt til andre.

Vigtigst af alt er, at du får dannet dig et indtryk af vedkommende du har med at gøre.

5. Få fortalt din historie

De næste par punkter lægger sig op ad punkt 4 under den uforpligtende samtale. Det er her du får klarlagt de sidste ting inden du foretager dit valg af personlig træner.

En vigtig ting under den uforpligtende samtale er, at du får lov til at fortælle din egen historie. Det skulle vedkommende helst gerne spørge ind til selv. Undlades den del og præsenteres du i stedet direkte for en løsning, uden din baggrund kendes, så kan du godt regne med at den personlige del af det hele allerede er på vej ud ad vinduet.

Det er derfor et godt tegn, hvis vedkommende spørger aktivt og interesseret ind til din tidligere og nuværende situation og ønsker ift. træning, skader, kost og ernæring. Ud fra det oplyste vil vedkommende kunne komme med reelle og konkrete bud på hvordan han/hun kan bruge sin ekspertise til at hjælpe dig, samt fortælle dig hvilke forventninger du kan gøre dig ift. et forløb.

6. Undgå at blive endnu et nummer i køen

En anden vigtig ting at klarlægge under samtalen er hvor mange klienter vedkommende arbejder med pt. Har vedkommende et loft for hvor mange der tages ind? Laver vedkommende andet ved siden af? Hvor hurtigt kan du forvente respons på dine henvendelser?

Spørgsmålene er vigtige. Der kan naturligvis stilles mange flere, men de nævnte er med til at du kan danne dig et godt billede af hvad det er for en type forretning vedkommende du snakker med driver.

Vi har kun 24 timer i døgnet, hvilket helt naturligt stiller nogle begrænsninger ift. hvor mange personer man reelt vil kunne arbejde med ad gangen som personlig træner. I hvert fald hvor man stadig kan kalde det personlig træning eller personlig vejledning om man vil. Man kan nemt stille spørgsmålstegn ved hvor personligt det bliver, når man har over 200+ klienter i gang på samme tid. Risikoen for at man går hen og bliver et nummer i køen, er i sådanne tilfælde stor.

7. Find en med den rette filosofi

Spørg ind til hvordan den personlige træner designer sine programmer, hvordan kosten er sammensat og hvilke tanker der ligger bag. Vær nysgerrig! En hver god personlig træner vil altid kunne argumentere sagligt for hvorfor tingene sammensættes som de gør. Argumentet ”fordi det virker” må aldrig være svaret.

Denne viden vil give dig et godt billede af om det du bliver sat til, vil være noget der vil kunne holde dig motiveret, eller om det er noget du vil komme til at kede dig i. Det nytter f.eks. ikke hvis det er HIIT/CrossFit lign. træning du synes er sjovt, og du så bliver sat på et bodybuilding 5-split eller noget i den stil.

Summa summarum

Selvom det kan føles overvældende at skulle vælge en personlig træner, så vil du med ovenstående punkter i baghovedet være noget bedre rustet til at foretage den rette beslutning.
Det er vigtigt at bemærke, at de ovenstående 7 punkter, ikke er regler skrevet i sten men kun retningslinjer. Der kan være ting du vægter højere eller lavere, og her er det vigtigste råd egentlig bare at følge sin mavefornemmelse. Kig efter en vidende og erfaren personlig træner, der føles som det mest naturlige valg.

Smid gerne en kommentar og lad mig høre hvad du lægger vægt på, når du kigger efter personlig træner!


2 Kommentarer

Elaine · 1. april 2019 kl. 16:19

I spent a lot of time to find something similar to this

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *